+14 68 60 161

szkolabiesiadki@wp.pl

Biesiadki 58

32-864 Gnojnik

123 456 789

info@example.com

Goldsmith Hall

New York, NY 90210

07:30 - 19:00

Monday to Friday

“Dzień zdrowego jedzenia i gotowania”

Uczniowie klas I – III z Publicznej Szkoły Podstawowej w Biesiadkach wzięli udział w ,,Europejskim dniu zdrowego jedzenia i gotowania”, który odbył się 8 listopada br.,. Z tej okazji każdy z wychowawców przypomniał uczniom, jak ważną rolę pełni śniadanie w codziennej diecie oraz co powinno zawierać, żeby było wartościowe. Każda z klas w swojej sali przygotowała pożywne i zdrowe śniadanie, do wykonania, którego użyli pełnowartościowego pieczywa z ziarnami, warzyw, nabiału itp. Śniadania były fantazyjne i pełne apetycznych dodatków.

Szkoda, że takiej uczty nie ma w szkole każdego dnia, a dla tych, którzy jeszcze nie znają 12 zasad prawidłowego odżywiania, warto, by się z nimi zapoznali:

1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.

2. Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.

3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.

4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.

5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.

6. Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.

7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.

8. Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.

9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.

10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.

11. Dobrą wodą gaś pragnienie.

12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

K. Anioł-Bukowiec

Comments are closed.
[testimonial_rotator id=255]

Ułatwienia dostępu